HAIN TENY

Program je zelo zanimivo predavanje, povezano z glasbenim nastopom, ki se sklene z dejavno vključitvijo poslušalcev v dogajanje. V predavanju pripovedujem kratke, zanimive zgodbe lastnih izkušenj (živa knjiga), skozi katere predstavim osnovne značilnosti in posebnosti Madagaskarja, ki jih lahko posreduje človek, ki mu je Madagaskar ljuba domovina. V bodoče želim v besedni del nastopa čimbolj uvesti malgaško umetnost upravljanja z besedami ali HAIN TENY, ki se imenuje tudi modrostmorala prednikov.

V tradicionalnem Hain teny-u sodelujeta dva tabora, »tekmovalca«. Določena je neka tema (ponavadi ljubezenska), ki vsebuje uganko, nasprotnik mora ne le rešiti uganko, temveč jo tudi naprej razviti in nadaljevati z besedno igro.  Nasprotna tabora si podajata nove argumente, subtilne besedne igre ter tako ustvarjata besedno umetnost. Med dvema taboroma se tako ustvari nekakšno podajanje besede in s tem njeno ustvarjanje.

Treba je poudariti, da se osebe v tradicionalnem hain teny-u največkrat identificirajo z naravnimi elementi ali živalmi. Hain teny so tako označeni z imeni živali, ptic, rastlin, ki služijo kot metafore za človeško vedenje. Hain teny vsebuje tudi pregovore, reke in slike direktno iz tradicije. Najbolj pogosto se hain teny zaključi s poučno moralo, moralo prednikov.

Didaktičen karakter je zelo prisoten. Hain teny je imel v tadicionalni skupnosti zelo pomembno socialno vlogo. Ne samo, da se je prenašal poetični izraz, ampak je imel vsak posameznik možnost, da ustvari ali adaptira svoj, nov in unikaten hain teny.

Branje in predvsem razumevanje hain tenya je težko. Pomen ostane skrit, če bralec ni uveden in ne pozna pregovorov, ljudskih praks itd. Hain teny predstavlja močno večpomenskost. Treba je znati dešifrirati pomene in to z dvojnim branjem, treba je najti literarni in simboličen pomen. Takšno je shematično delovanje hain teny. Hain teny bi lahko drugače poimenovali tudi elaborirane uganke.